14 sonnetten

Het sonnet een mannelijk genre? Hoezo?

In 14 sonnetten betoogt neerlandica en dichteres Anne Nederkoorn dat vrouwen vroeger net zo goed sonnetten konden schrijven als mannen. Ze kregen alleen de kans niet! Al dichtend laat Nederkoorn zien hoe wij onszelf en onze cultuur daardoor eeuwenlang tekort hebben gedaan.

“Wat een steengoede sonnetten zijn dit! Erudiet, vormvast, en intelligent’, aldus hoogleraar en sonnettenkenner bij uitstek Marc van Oostendorp over de bundel van Nederkoorn. 'Ik ben heel vereerd dat ik een kleine aanzet heb mogen geven tot die gedichten.

Die aanzet gaf hij met zijn Sonnettenproject op de website neerlandistiek.nl. Gedurende drie jaar gaf hij een beschrijving van het Nederlands aan de hand van 196 sonnetten, vanaf het allereerste sonnet in 1565 tot nu. Gaandeweg het project ontdekte hij dat het sonnet een mannelijk genre was: het percentage vrouwelijke sonnettenschrijvers door de eeuwen heen, bleek uiterst laag.

Van Oostendorps ontdekking inspireerde Nederkoorn tot het schrijven van sonnetten over precies dat onderwerp: hoe komt het dat onze geschiedenis zo weinig vrouwelijke kunstenaars kent?

Nederkoorn is blij dat ze in de huidige tijd leeft; ze kon dit poŽziedebuut zelfstandig en vrij publiceren.


ISBN 978 90 821690 2 7

Prijs: € 5,00

Verkrijgbaar bij de boekhandel. Ook te bestellen in†anzichtshop.

© Anzicht 2022